KADINA YÖNELİK ŞİDDET

3. SAYFALARDAN SAHNELERE TAŞINDI!

 

“Tanrı erkeklere yaşanan günü verdi, kadınlara ise geçmişi ve geleceği

geçmişi hesap versinler, geleceği ise beklesinler diye"

 

KADINA ŞİDDETE HAYIR!

 

Hiçbir Kadının Üçüncü Sayfadan Bir Haber Olmayacağının

Garantisi Yok !

Toplumun yadsınamaz gerçeği ‘kadına şiddet’

 3. Sayfadan Kadın Hikayeleri

ile yeniden seyircisinin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Gazetelerin üçüncü sayfasından esinlenilerek kaleme alınan Töre, Laz Kızı, Ana, Mahur Beste, Mahkûm Kadın ve Gerdek adlı altı ayrı hikayenin, kadının toplum içerisinde uğradığı şiddete dair, erkeğin duruşu ve kimin gerçek özne olduğu üzerine

söyleyecek çok şeyi var. Siz de bu sorun üzerine bir an olsun düşünmek istiyorsanız, kadının yaşadığı şiddete dikkatleri çekmeyi başaran bu oyunu kaçırmayın!

Komşunun kızı, memleketteki akrabanın gelini, kimi zaman kız kardeşiniz ve belki de anneniz. Çevremizdeki tüm kadınların yaşadığı, yaşayabileceği bir gerçek; kadına şiddet.

Mart 2006 tarihinden itibaren kadın hikayelerini sergilemeye başlayan

Düşevi Oyuncuları, bir yıl içinde pek çok şehri gezerek toplumun yadsınamaz gerçeği, kadının yaşadığı şiddeti sahneledi. Geçtiğimiz Mart ayında da İstanbul’da iki oyun sergileyen ve büyük bir ilgiyle karşılanan Düşevi Oyuncuları 

 ‘3. Sayfadan Kadın Hikayeleri’ adlı oyunlarıyla kadına şiddeti çarpıcı bir şekilde anlatmaya devam ediyor.

Oyun, çoğu zaman sadece bir fotoğraf karesinde kalan ve kimi zaman A.R, B.F gibi kısalan isimlerin ardında yaşanan trajediyi inceliyor. ‘3. Sayfadan Kadın Hikayeleri’, nedenlerini ve sonuçlarını herkesin bildiği ama sadece şöyle bir bakıp sayfayı çevirdiği hatta zamanla kanıksadığı haberler aslında. Oysa kimsenin bir gün üçüncü sayfadan bir hikaye olamayacağının garantisi yok. İşte belki de bu nedenle tam da Anneler Günü’ne yaklaşırken, ‘3. Sayfadan Kadın Hikayeleri’ toplumla, toplumun kadına bakışıyla, kadının yaşadıklarıyla yüzleşmek ve bir an da olsa konu üzerine düşünmek için bir fırsat. Çünkü kimi anneler, Anneler Günü’nden habersiz, üçüncü sayfadan bir hikaye olarak yaşamını sürdürüyor.

 Düşevi Oyuncuları, Kadına Şiddeti Duygusal ‘Gerçek’likle Anlatıyor Gazetelerin üçüncü sayfa haberlerinden esinlenilerek sekiz yazar tarafından kaleme alınan oyun şimdiye kadar kadın sorunları için kullanılan dilden çok daha farklı bir dile ve anlatım tekniğine sahip. Çünkü hikayeler hiçbir didaktik unsur kullanmadan, yani hiçbir şey öğretmeye çalışmadan ‘yeni gerçekçi’ anlatımla olanı hatırlamamızı amaçlıyor. Duyguların, tüm yalınlığıyla sahnelendiği hikayeler, duygu ve gerçekliği ön planda tutarak seyirciyi sarsmayı başarıyor.

Oyun kadının içindeki isyanı “Eğer biri ağlıyorsa sakın akıllıca laflar etmeye kalkmayın. Elinizden geliyorsa dünyayı değiştirin. Yok, buna gücünüz yetmiyorsa susun! Ve üçüncü sayfada bir hikaye olmak için bekleyin.”  cümleleriyle dile getiriyor.

3. SAYFADAN KADIN HİKAYELERİ ŞİMDİYE KADAR

İSTANBUL’DA 15, SAMSUN’DA 17, NİĞDE’DE 2, KONYA’DA 1, ÇANAKKALE’DE 1, SİNOP’TA 1, ORDU'DA 2, TERME'DE 1, GEBZE'DE 1,ORHANGAZİ'DE 1,TOKAT'TA 1,MERZİFON'DA   

TEMSİL GÖSTERİLDİ.

& Samsun Düşevi Oyuncuları bu projede, çeşitli sivil toplum örgütleri ile işbirliği yaparak; varoşlarda yaşayan ve hayatında hiç tiyatro seyretmemiş kadınlarla çağdaş kentli kadınları buluşturarak, etkileşime girebilecekleri bir platform oluşturmayı hedeflemektedir. Mart 2006 tarihinden itibaren gösterime giren oyunun ve üç sezondur gösterimi devam eden oyun, 16 bin izleyicisi arasında 3900 kadın bu proje kapsamında oyunu ücretsiz olarak izlemiştir &

 

Düşevi Oyuncuları

Samsun Düşevi Oyuncuları 1998 yılında kurulan ve kurulduğu yıldan itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığının profesyonel proje yardımı almaya hak kazanan tiyatrolardan birisi olup, TİYAP (Tiyatro Yapımcıları Derneği) ve ASSİTEJ (Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği) üyesidir.  Repertuar Tiyatrosu özellikleri ile hizmet vermeye çalışan Tiyatro, her sezon en az üç büyük, bir çocuk oyunu ile seyirci karşısına çıkmaktadır. Yerleşik oyun düzeni dışında da Tiyatro sezon içerisinde yaklaşık yirmi turne gerçekleştirmektedir.

 

Yazarlar-Ferda Kaynar, Hanife Küçükler, Ergül Atmaca, Bülent Sönmez, Metin Piyale, Bülent Göksal, Cem Kaynar, Mustafa Can Yönetmen- Cem Kaynar Yönetmen Yrd.- Metin Piyale

 Dekor-Işık Tasarım- Ersoy Çelikpazu Kostüm Tasarım-Hayriye Yanar

Efekt-Muammer Aydoğan Müzik Düzenleme- Bülent Sönmez

Müzik Danışmanı-A. Sabri Karataş Danışman Psikolog- Saime Çağlı

Görsel Danışman-Mustafa Can Hukuk Danışmanı-Av. Melike Taslak

Sahne Amiri-Ceyhun Ardal Sahne Teknisyeni-Haldun Keçeli-Özgür Karataş 

Solist- Derya Cesur Alaturka Sazlar-Grup Amisos 

Oyuncular - Ferda Kaynar,Cem Kaynar, Kadir Arslan, Didem Mavituna.

"TÜRKİYE'DE KADINA UYGULANAN ŞİDDET'E HAYIR"